İhraç kayıtlı satış işleminin şartları nelerdir?
Bir satışın ihracat tescilli satış olarak kabul edilebilmesi için ihracat tescilli fatura ile belgelendirilmesi gerekir. Bu faturada ürün bedeli, detayları ve tarafların detaylı bilgileri sunulmalıdır. Satışın ihracat tescilli satış olması için aracı olan ihracatçının satışı yapması gerekir, üreticinin değil.
İhracat yapmak için kapasite raporu şart mı?
Doğrudan ihracatçılar için kapasite raporu gerekmez. İhracat kayıtlı satışlardan iadeler için kapasite raporu gerekir. Üreticiler için kapasite raporu ve sanayici sertifikası zorunludur.
Kapasite raporu alınmazsa ne olur?
Önemli not: Kapasite raporu olmayan şirketler işyeri kayıt belgesi alamazlar. İşyeri kayıt belgesi düzenlenirken işlenecek verilerin kapasite raporundaki verilerle birebir aynı olması gerekmektedir. Aksi takdirde yanlış beyanda bulunmanın cezası 1232 TL’dir.
Kapasite raporu olmadan KDV iadesi alınır mı?
Duyuru: İşyeri kayıt belgesi, kapasite raporu ve yıllık işletme hesaplaşma işlemlerinin tam ve eksiksiz olması gerekmektedir.
Kimler ihraç kayıtlı mal satabilir?
Yalnızca üreticilerin ihracat için kayıtlı malları satmasına izin verilir. Üreticiler yalnızca ihracat kaydına tabi olarak ürettikleri malları satabilirler. Yurt içi pazarda satın alınan bitmiş mallar ihracat kaydı altında satılamaz. Üretici sertifikasında zorunlu üretime tabi olan tüm malların alt sözleşmeli olarak verilmesi, ihracat koşulları altında teslimatı engellemez.
Üretici olmayan firma ihraç kayıtlı satış yapabilir mi?
Faturalarını düzenleyen ve malları ihracatçıya zamanında teslim eden şirketlerin öncelikle KDV iadesi alabilmek için bazı belgeler edinmeleri gerekecektir. Bu nedenle, üretim yapmayan bir şirketin ihracat kayıtlı satış yapıp yapamayacağı sorusuna net bir hayır cevabı verilebilir.
Kapasite raporu olmadan ihraç kayıtlı fatura kesilir mi?
Yasa gereği ihracat kayıtlı satışlarda sanayi sicil belgesi veya kapasite raporu aranmıyor.
Kapasite raporu kimlere zorunludur?
Kapasite raporu zorunlu mudur? Kapasite raporlaması zorunludur. Herhangi bir sektörde üretim yapmak isteyen şirketler kapasite raporlama belgesini yenilemeli veya düzenlemelidir.
Önce kapasite raporu mu sanayi sicil mi?
Maddeye göre, sanayi kuruluşları üretim faaliyetlerine başladıktan sonra iki ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt yaptırmak zorundadır. Her üretim sahası ayrı ayrı kayıt altına alınmalıdır. Bildiğiniz gibi kapasite raporu bu iki ay içinde alınmalıdır.
İlk defa kapasite raporu nasıl alınır?
Kapasite raporu talebinde bulunabilmek için şirketin en az bir üretim yeri veya merkez ofis adresinin bağlı olduğu odanın sınırları içerisinde bulunması ve ilgili odanın üyesi olması gerekmektedir. Kapasite raporu talep formu odalardan ücretsiz olarak talep edilebilir.
Kapasite raporu için en az kaç işçi gerekir?
(2) Odalar, üye şirketlerin çalışma alanlarındaki kapasitelerini belirler ve kapasite raporları düzenler. Adresin SGK’ya kayıtlı bir numarası olması ve idari personele ek olarak bu numara altında kayıtlı üretim yapabilecek en az bir personel bulunması gerekir.
Yıllık işletme cetveli verilmezse ne olur?
Yıllık faaliyet raporunu sunmayan şirketler hakkında 6948 sayılı Kanunun 9. maddesi uyarınca 2024 yılı için 8. madde hükmü uygulanır.
İhraç kayıtlı fatura kesmek için ne gerekli?
Sınır ötesi ticaret yapan bir tüccarsanız, ihracat kayıtlı fatura düzenlemek için atmanız gereken ilk adım mali mühür başvurusunda bulunmaktır. İhracat kayıt faturası belirli bir zaman dilimi içinde düzenlenmelidir. Vergi Usul Kanunu’na göre malların tesliminden itibaren 7 gün içinde ihracat kayıtlı fatura düzenlenebilir.
Kapasite raporu olmadan imalat yapılır mı?
Kapasite raporu, İç İşleme İzni sertifikası almak için olmazsa olmaz bir belgedir. İç İşleme İzni düzenlemek için, ihraç edilen ürünün veya yarı mamulün üretimine ilişkin kapasite raporunun gümrük idaresine sunulması gerekir.
İhraç kayıtlı satışta KDV iadesini kim alır?
İHRACAT OLARAK KAYDEDİLEN SATIŞLARDA İADE ŞEKİLLERİ İhracat kaydı altında teslim bedeli üzerinden tahsil edilen KDV tutarının bir kısmının ertelenememesi halinde, bu kısım imalatçı vergi mükellefine iade edilir.
İhraç kayıtlı satış 600 mü 601 mi?
Not: Kayıtlı ihracat satışlarının 601-Yurt Dışı Satışlar hesabına kaydedildiğini gözlemliyoruz. Ancak, Birleşik Hesap Planı Açıklama Notlarına göre 600-Yurtiçi Satışlar hesabının kullanılması gerekmektedir.
İhraç kayıtlı satışlarda 3 aylık süre ne zaman başlar?
3065 sayılı KDV Kanununun 11/1-c maddesi uyarınca kayıtlı ihracat teslimatları için teslim tarihini izleyen ay başından itibaren üç aylık ihracat süresini uzatan 68 sayılı KDV Genelgesi, Vergi Dairesi Başkanlığının internet sitesinde yayımlanmıştır.
İhraç kaydıyla satışlarda TL ödeme zorunlu mudur?
Maliye ve Hazine Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü’nden gelen yazıda, ihracata yönelik kayıtlı satışlardan kaynaklanan ödemelerin TL cinsinden yapılması gerektiği hükme bağlandı.
Bir ürünün ihraç edilebilmesi için neler gerekir?
İhraç edilecek ürünün türüne, miktarına ve hedef ülkeye bağlı olarak gümrük dışındaki kurumlardan izin, lisans ve sertifika gibi belgeler gerekebilir. Bu belgeler, malların sağlık, güvenlik, çevre, tüketici koruma gibi standartlara uygun olup olmadığını veya kısıtlamalara tabi olup olmadığını gösterir.